­
Index
Mutfakta aluminyum folyo kullanılması doğru mudur?

Alüminyum folyo mutfakta sıcakla temas etmediği sadece oda sıcaklığında veya buzdolabında saklanacak gıdalarda güvenle kullanılabilir. Sıcak gıda ile temas ettirilmesi veya pişirme sırasında kullanılması Alüminyumun gıdaya geçişini hızlandıracağı için güvenli değildir. Ayrıca dondurucuda saklanan gıdalar için de alüminyum folyo tercih edilmemelidir. Gıdanın türü de bu tercihinizde önemlidir. Asitli veya tuzlu gıdalar ile temas ettirilmemelidir (örneğin salça turşu gibi)

Merhaba, sucuğa katılan yağ ve et arasında nasıl bir bağlantı olabilir? Şöyle ki; ısıl işlem görmüş sucukta, pişirilme sırasında bazı zamanlar da bağırsak içerisindeki sucuğun yağı akmaktadır. Bunun nedeni hakkında yardımcı olur musunuz? Özellikle de et çok fazla çözdürlmüş ise..

Isıl işlem görmüş sucuklar et ve yağ karışımına lezzet vericilerin eklenmesi ile üretilmektedir. Pişirilme sırasında yağın eriyerek akması normaldir. Bu ürünlerde yağ miktarına ilişkin  bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bu nedenle farklı zamanlarda farklı ürünlerde pişirme sırasında sızan yağ aynı olmayabilir. Bu ürün grubunda etiket üzerinde yağ yüzdesi verilmek zorundadır. Tercihinizi alacağınız ürünün etiketindeki yağ oranına bakarak yapabilirsiniz. 

merhabalar; etiket ile ilgili sormak istediğim bir konu var.Hazır suda kullanılan etiketlerde gıdaya kullanılan ambalajın gıdaya uygunluk logosu bulunmuyor?Bu durum bir eksiklik midir?

Sizlere ürünle birlikte ulaşan ambalajların üzerinde tek tek bu logoyu görmeniz beklenmez. Bu ambalaj materyallerinin kendi ambalajları üzerindeki etikette yer alması önemlidir. Örneğin: siz bir cam şişe alıyorsanız (veya plastik), o zaman üzerinde logo veya "gıdaya uygundur" ifadesi içermeyen ürünü gıda ile temasta kullanmamalısınız. 

Pasta süslemesinde kullanılan malzemeler güvenli midir? rahatlıkla kullanabilir miyiz?

Pasta süslemede kullanılan malzemelerin yenilebilen  olanları mutlaka genel gıda güvenliği şartlarına uygun olmalı, kullanılan katkı maddeleri ve renklendiriciler Türk Gıda Kodeksi şartlarını taşımalıdır. Bu nedenle bu malzemelerin kayıtlı işletmeler tarafından üretildiğinden üzerlerinde uygun etiket bulunduğundan ve etikette işletme kayıt numaralarının olduğundan emin olunmalıdır. 
Eğer pasta süsleri yenilemeyen bir malzemeden yapılmış ise bu durumda bu malzemelerin gıdaya temas eden madde ve malzeme şartlarını taşıması gerekir. Bu tür malzemelerde de yine kayıtlı işletmelerde üretilenler tercih edilmelidir. Bu konu ile ilgili olarak web sitemizde gıda ile temas eden madde ve malzemeler bölümünü ziyaret edebilirsiniz. 

Gıdaların etiketlerinde üretim tarihi yazma zorunluluğu var mıdır? bunu aramalı mıyım?

Gıdaların etiketlerinde  son tüketim  tarihi STT veya Tavsiye edilen tüketim tarihi TETT zorunludur. Bu tarihlerin verilmesinin zorunlu olmadığı bazı gıdlarda vardır bunlar web sitemizin etiketleme- tüketici bölümü raf ömrü başlığı altında belirtilmektedir. Zorunlu olmamakla birlikte üretici istediği  durumunda üretim tarihini de gıda etiketi üzerinde verebilmektedir. 

Sayfa 1 / 1